Betonski bazeni

hr

ZAŠTO BETONSKI BAZEN?
Betonski bazeni su najčešći izbor. Izrađena betonska konstrukcija oblaže se poliesterom,folijom ili keramičkim pločicama. Njihova prednost je u tome što možete birati veličinu i oblik bazena i bazenskih stepenica. Ugradne elemente: mlaznice, skimere, podne ispuste, reflektore i ostalo potrebno je ugraditi prilikom gradnje betonske konstrukcije.
Oblaganje keramičkim pločicama je najstariji način izrade bazena. Ovakvi bazeni zahtijevaju savršenu pripremu i izradu betonske konstrukcije, hidroizolacijske radove na betonskom koritu i polaganje keramičkih pločica ili staklenog mozaika kao završnu fazu radova.
Pored keramike sve je zastupljenije presvlačenje betonske konstrukcije bazena poliesterom.

Betonski bazeni

Betoniranje“ bazena, odnosno izgradnja armirano-betonske konstrukcije bazena klasičnim načinom uz korišćenje oplate, još uvek je najčešći način gradnje bazena za plivanje, a gotovo jedini način izgradnje ako se radi o javnim bazenima za plivanje većih dimenzija.

Uz problematiku koju takva gradnja sama po sebi podrazumeva (dugotrajnost radova, hidroizolacija, preciznost, specifičnosti vezane uz izgradnju bazena…), u pojedinim situacijama prednosti ovakve izgradnje mogu biti presudne za odabir betonske konstrukcije za gradnju bazena.

Prednosti mogu biti sledeće:

 • dostupnost materijala, opreme i tehnologije potrebne za izgradnju – potreban materijal za izgradnju bazena može se pronaći u svakom objektu za prodaju građevinskog materijala, uključujući i specifične materijale za  hidroizolaciju, a uz uvažavanje tehnologije i smernica od stručne osobe ili specijalizovane firme za bazene i  svaki veštiji građevinar ili samograditelj može izvesti takve radove
 • dimenzije i oblici nisu ničim limitirani osim veštinom tesara prilikom izrade oplate
 • korišćenje postojeće građevinske operative – u slučaju kada se bazen gradi u sklopu objekta koji je i sam u izgradnji
 • i konačno cena – pogotovo ako se odlučite za samogradnju ili kada se bazen gradi u trenutku izvođenja sličnih građevinskih radova

Ako ste se odlučili za betonsku konstrukciju Vašeg bazena za plivanje, pre početka gradnje obavezno morate uraditi sledeće:

 1. napraviti nacrt (dovoljne su i skice sa tačnim merama i detaljima, ukoliko se ne radi o većem objektu)
 1. izraditi statički proračun, obavezno ako će završna obloga biti keramika
 2. odrediti tehniku za prečišćavanje bazenske vode (sistem filtracije i cirkulacije vode u bazenu), eventualne vodene efekte, rasvetu, grejanje,odvlaživanje i sl.
 3. izabrati izvođača i isporučioca bazenskih instalacija i uređaja, te samim tim i proizvođača bazenskih uređaja
 4. odrediti lokaciju i prostor za bazensku strojarnicu
 5. odabrati završnu oblogu bazena – keramika, oblaganje poliesterom…
 1. odabrati vrstu i način ugradnje hidroizolacijskih materijala
 2. detaljno se upoznati sa bazenskom  tehikom ili angažovati bazensku firmu koja će to obaviti umesto Vas, ili Vas posavetovati kako da samostalno montirate,odnosno angažujete nadzornog inženjera ako se radi o većem ili javnom objektu

Ovakav pristup izgradnji bazena može Vas poštedeti kasnije vrlo teško rešivih problema. Naime, iako bazen ne izgleda kao zahtevna građevina, vrlo često dolazi do banalnih propusta, koje je kasnije gotovo nemoguće otkloniti ili iziskuju dodatne nepotrebne radove i troškove, a najčešći su slijedeći:

 • „zaboravljeni“ prodori za bazenske ugradne elemente i ostale instalacije vezane uz bazensku tehniku.
 • oštećenje bazenskih instalacija prilikom betoniranja
 • nepravilna geometrija zidova bazena („pobegla oplata“)
 • nejednake visine ruba bazena, što osim narušavanja estetike, kod bazena sa prelivnim kanalom stvara i poteškoće u funkciji bazenske tehnike

Zaključak:
Ako se poštuju pravila struke u svim segmentima, te unapred znate kakav bazen želite, nema razloga da izgradnja armirano-betonskog bazena ne završi kako treba.

Kao i ostale vrste bazena i betonski mogu biti prelivnog i skimerskog tipa.

Kod prelivnih bazena, voda se preliva preko ivice bazena i kroz rešetke ulazi u prelivni kanal. Voda zatim preko prelivnog kanala ulazi u mali kompenzacioni bazen, gde se uz pomoć pumpe voda dalje usmerava ka filteru. Nakon filtracije voda se vraća u bazen kroz mlaznice koje se nalaze na dnu bazena, tako da se voda lagano usmerava ka površini, odnosno ka prelivnim rešetkama.

Kod skimerskih bazena voda odlazi na prečišćavanje preko skimera. Skimeri usisavaju vodu koja dalje prolazi kroz pumpu i peščani filter gde se prečišćava i vraća u bazen kroz mlaznice. Kod skimerskih bazena mlaznice se nalaze u zidovima bazena na suprotnoj strani od pozicije skimera, tako da se voda lagano usmerava i cirkuliše u pravcu skimera.

Betonski bazeni mogu biti različitih oblika, obično su obloženi keramičkim pločicama ili poliesterom.
Bazenska tehnika i dodatna oprema koja se koristi za gradnju betonskih bazena je slična ostalim bazenima. Potrebna je samo dobra saradnja s izvođačem jer se oprema za betonske bazene  ugrađuje postupno.

Izrada betonskog bazena

Da bi se započelo sa izradom betonskog bazena trebaju biti zadovoljeni slijedeći preduslovi:

 • iskop terena
 • provođenje vodo i elektro instalacija do iskopa

Faze radova kod izgradnje betonskog bazena:

 • šalovanja i nalivanja betona
 • hidroizolacija
 • postavljanje bazenske opreme
 • postavljanje završne obloge ( oblaganje poliesterom ili pločice)

Bazeni većih dimenzija sa prelivnim rubom (npr. Javni bazeni) moraju imati i kompenzacijski bazen. Preko prelivnog ruba voda se preliva u kompenzacijski bazen i ponovo iz njega se vraća kada se njezin nivo u bazenu smanji.

Klasična gradnja betonskog bazena:

1. izrada dna betonskog bazena

2. polaganje oplate s ugradnjom elemenata (slivnik, skimeri, mlaznice)

3. izrada stranica bazena i skidanje oplate

4. oblaganje bazena pločicama (mozaik) ili folijom (lajner)

Primeri betonskih bazena

hr