Project Description

Slane sobe

Halotretmani, odnosno tretmani u slanoj sobi pozitivno deluju na mnoge zdravstvene tegobe i bolesti, ukazuju medicinski stručnjaci i podsećaju da se za blagotvoran uticaj soli na ljudski organizam znalo još u antičko vreme.

Poznato je pozitivno delovanje soli, izmedju ostalog, na astmu, hroničnu upalu grla, anginu, upalu krajnika, hronične plućne bolesti, pušački kašalj, upalu sinusa, gastritis, Kronovu bolest, upalu debelog creva, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, srčane vaskularne probleme, anemiju i nepravilan rad štitne žlezde.

U antičko vreme, Grci su primetili da slane pećine imaju pozitivan uticaj kod osoba koje pate od disajnih problema.

U srednjem veku, monasi su bolesne osobe dovodili u slane pećine da bi njihov oporavak bio brži, a od 14. veka počinje intenzivno iskopavanje soli, stvoreni su veliki rudnici od kojih su najpoznatiji u južnoj Poljskoj i Krakovu.

Poljski lekar Feliks Boškovski je 1843. godine došao do zaključka da je vazduh koji se nalazi u pećinama i rudnicima zasićen suvim česticama soli (prirodni suvi aerosol natrijum-hlorida) koje uzrokuju poboljšanje stanja kod ljudi sa respiratornim i plućnim problemima.

Ostali faktori koji utiču na olakšavanje tegoba su prijatna temperatura i niska vlažnost vazduha, kao i negativna jonizacija slanog aerosola. Pre oko 20 miliona godina Istočna Evropa bila prekrivena plitkim morem. Iščezavanjem vode nataložile su se velike količine soli koje se sada nalaze izmedju 10 i 300 metara ispod površine zemlje.

Danas se slane pećine koriste kao banjska odmarališta u Austriji, Nemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Rusiji i Ukrajini, a speleoterapija je priznata kao visoko efikasan metod tretiranja bez upotrebe lekova.

Prilikom tretmana organizam se prilagodjava specifičnim uslovima mikroklime što dovodi do uspostavljanja ravnoteže svih funkcija. Udaljenost lokacija, teže prilagodjavanje osoba iz drugih klimatskih područja, izdaci za transport i putovanja, kao i ograničen broj smeštajnih kapaciteta potakli su razvoj haloterapije kao jedne grane, odnosno oblika speleoterapije.

Haloterapija predstavlja tretmane u kontrolisanom vazdušnom prostoru (slana soba) koji uz upotrebu halogeneratora simulira mikroklimu prirodne slane pećine.

Slana soba je specijalno opremljena prostorija za halotretmane u kojoj su zidovi i pod obloženi kamenom solju (koristi se kamena, nejodirana so bez dodataka aditiva čija je uloga većim delom dekorativne prirode, ali pomaže i u održavanju specifične mikroklime slane sobe) i halogeneratorom koji je ključan za ovu vrstu tretmana.

Halogenerator je uredjaj koji proizvodi suvi NaCl-aerosol i uduvava ga u pećinu, a mikroprocesor strogo kontroliše količinu aerosola u prostoriji u zavisnosti od toga da li su na tretmanu deca, starije osobe, sportisti…

Temperatura prostorije je od 20-24 stepeni Celzijusovih, a vlažnost vazduha varira izmedju 40 i 60odsto. Tretman za odrasle traje 40 min, a za decu 20 min, pri čemu je za pun efekat potrebno 10 do 15 tretmana.

Tretmani solju se primenjuju od najranijeg detinjstva do duboke starosti.

Primeri slanih soba

hr